Araçlarımızın en önemli parçalarından olan lastiklerimizin uzun ömürlü olması için dikkat edeceğimiz hususlar hem lastiğimizin kullanım süresini artırarak maddi anlamda bize kazanç sağlayacak hemde güvenli bir sürüş için araçlarımızın yolla olan bağlantısını en güvenli şekilde sağlayacaktır.Lastiklerimizin ömrünü uzatacak hususlara göz atmadan lastiklerimizin aşındığına göz atalım.Lastiklerimiz, kötü zemin şartları,uygun olmayan hava koşulları,yanlış sürüş,araca aşırı yük alma,hava basıncı ve benzeri nedenlerden zamanından önce aşınır ve sürüş güvenliğni tehlikeye atar.
Lastiğinizin uzun ömürlü olması için dikkat etmeniz gerekenler;
– Hava basıncının belirli aralıklarla kontrol edilmesi: Lastiğim Patladı Ne Yapmalıyım? başlıklı makalemizde bahsettiğimiz gibi Aracınızın kalbi olan motorda en önemli şey motor yağıysa, lastiktede hava basınç oranı çok önemlidir.Lastiğin ömrünün kısa olmasını tetikleyen faktörlerin başında düşük hava basıncı gelir.Hava basıncı düşük olan lastik aracınızın yaptığı basıncı eşit olarak zemine dağıtamayacak ve zamanla yüzeyinde çatlaklar oluşacak sonuç olarak dayanıklılığını yitirecektir.O yüzden gün aşırı lastiklerimizin hava basıncını muhakkak kontrol etmeliyiz.
– Aracın mekanik ayarlarının yapılmamış olması: Lastiklerin balans ve aracın rot ayarlarının bozuk olmasıda lastiğin ömrünü kısaltır.Rot balans ayarı bozuk olan aracın lastikleri zamanla taban kısmının içinden ve dışından yıpranmasına ve yol tutuşun zayıflamasına neden olur. Yılda en az 2 defa rot balans ayarlarımızı kontrol ettirmeliyiz.Rot balans ayarı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için rot ayarı nasıl yapılır ve balans ayarı nasıl yapılır makalelerine göz atabilirsiniz.
– Aşırı yük taşıma: Lastik kullanım süremizi uzatmak için mümkün olduğunca aracımızı fazla yük yüklemekten kaçınmalıyız.Zira araçların belli bir yük taşıma kapasiteleri var ve bu kapasitenin üstüne çıkılması lastiklerin ve bağlantılı parçaların daha fazla yıpranması anlamına gelmektedir.
– Lastiklerin darbe alması: Lastik ömrünü kısaltan bir diğer hususta lastiğe kullanım esnasında verilen darbelerdir.Özellikle dönüş sırasında lastiğin yanak diye tabir ettiğimiz kısmının kaldırım veya benzeri yerlere sürtmesi sonucu darbe almasıdır.Sık yapılan bu tarz hatalar zamanla lastiğin yapısını bozarak zayıflamasına dolayısı ile patlamasına yol açar.Lastiğimizin kullanım süresini maksimum seviye çıkarmak için bu hususlara azami oranda dikkat etmeliyiz.
– Yer değitirme (Rotasyon): Lastikler ömürleri boyunca hep aynı noktada çalışırsa hep aynı bölgeleri aşınır oysaki lastiklerimizin yerlerini her 10.000 kilometerede değiştirirsek lastiklerimizin ömrünü daha da uzatmış oluruz.Bu değişim genellikle çapraz olarak yapılmaktadır.
– Sakin sürüş: Araçımızla ani kalkışlar yada frenler yapmak hızlı yön değiştirmek lastiklerimizin dişlerinin vaktinden önce yıpranmasına ve yol tutuşunun azalmasına neden olacaktır.lastiklerimizin ömrünü daha da uzatmak için mümkün olduğunca sakin araç kullanmaya çalışmalıyız.
Yorum Yap