Lastiğim Patladı Ne Yapmalıyım?

Ana sayfa » Lastiğim Patladı Ne Yapmalıyım?

Lastiğim Patladı Ne Yapmalıyım?

Aracınızla seyir esnasında başınıza gelebilecek en büyük sorunlardan biridir lastik patlaması. Peki lastiğin patlamasını önlemek ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için neler yapılabilir.Arabanın lastiği patlarsa ne yapılmalı? Araba lastiği değiştirme nasıl yapılır?

Aracınızın kalbi olan motorda en önemli şey motor yağıysa, lastiktede hava basınç oranı çok önemlidir.Lastiğin ömrünün kısa olmasını tetikleyen faktörlerin başında düşük hava basıncı gelir.Hava basıncı düşük olan lastik aracınızın yaptığı basıncı eşit olarak zemine dağıtamayacak ve zamanla yüzeyinde çatlaklar oluşacak sonuç olarak dayanıklılığını yitirecektir.O yüzden gün aşırı lastiklerimizin hava basıncını muhakkak kontrol etmeliyiz.

Lastik ömrünü kısaltan bir diğer hususta lastiğe kullanım esnasında verilen darbelerdir.Özellikle dönüş sırasında lastiğin yanak diye tabir ettiğimiz kısmının kaldırım veya benzeri yerlere sürtmesi sonucu darbe almasıdır.Sık yapılan bu tarz hatalar zamanla lastiğin yapısını bozarak zayıflamasına dolayısı ile patlamasına yol açar.Lastiğimizin kullanım süresini maksimum seviye çıkarmak için bu hususlara azami oranda dikkat etmeliyiz.

Lastiklerin balans ve aracın rot ayarlarının bozuk olmasıda lastiğin ömrünü kısaltır.Rot balans ayarı bozuk olan aracın lastikleri zamanla taban kısmının içinden ve dışından yıpranmasına ve yol tutuşun zayıflamasına neden olur. Yılda en az 2 defa rot balans ayarlarımızı kontrol ettirmeliyiz.Rot balans ayarı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için rot ayarı nasıl yapılır ve balans ayarı nasıl yapılır makalelerine göz atabilirsiniz.Unutmayan aracımıza her gün ayıracağımız 3-5 dakikalık kontrol süreleri hem aracımızın aylarca arıza yapmadan çalışmasını sağlayacak hemde bileşenlerinin daha az yıpranmasını sağlayacaktır.

Lastik kullanım süremizi uzatmak için mümkün olduğunca aracımızı fazla yük yüklemekten kaçınmalıyız.Zira araçların belli bir yük taşıma kapasiteleri var ve bu kapasitenin üstüne çıkılması lastiklerin ve bağlantılı parçaların daha fazla yıpranması demek.Lastik kullanım süremizi daha da uzatmak için yapılması gerekenlerin hepsine lastiğinizin uzun ömürlü olması için dikkat etmeniz gerekenler başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.

Peki tüm bu saydıklarımıza dikkat ettiniz ama yine de aracımızla seyir halindeyken lastiğimiz patladı ne yapmalıyız.Öncelikle sakin olup panik yapmamalıyız ve ani hareketlerden kaçınmalıyız.Yavaş yavaş fren yapıp aracımızı güvenli bir yerde durdurmalıyız.Sonrasında dörtlülerimiz yakıp diğer sürücüler ve kendimiz için gerekli güvenlik önlemlerini almalıyız.Eğer lastik değişimi nasıl yapılır biliyorsak değişimi yapmalı bilmiyorsak profesyonel bir hizmet almak için çekici yada lastik tamircisi çağırmalıyız.Lastik değiştirmeyi nasıl yapacağınız konusunda fikriniz yoksa lastik değişimi nasıl yapılır makalemizi okuyarak konu hakkında bilgi sahibi olabilir ve bir kaç deneme yaparak deneyim kazanabilirizsiniz.

Yorum Yap